Träbjälklag – specifikationer och funktion

Bärkraft och styvhet

Träbjälklag är byggnadens horisontella konstruktioner. Det är viktigt att dessa dimensioneras rätt både för att uppnå bärkraft och styvhet. Problemet är ofta att få till en tillräcklig styvhet i konstruktionen vilket ger olika negativa följder vid användningen av byggnaden. Det märkt till exempel om man hoppar på golvet och tallrikar skakar, eller om man bara sitter i en stol och andra människor går på golvet.

Ett vanligt sätt för att minska problemen är att limma spontade golvspånskivor över hela ytan och fästa dessa med dimensionerad skruv. Det innebär dock inte garantier för att bli av med problemen då många olika faktorer spelar in avseende materialens styvhet, exakt konstruktion samt total yta.

Ett annat alternativ är att använda sig av så kallat hybridbjälklag, vilket är prefabricerade bjälklag av trä och betong. Dessa konstruktioner har mycket bra värden både när det gäller bärkraft och styvhet – man utnyttjar helt enkelt det bästa både från betong och trä för en optimal konstruktion. Läs mer om hybridbjälklag.

Vilka krav ställs på träbjälklag

Träbjälklag skall hålla över mycket lång tid. När golvet utsätts för dynamisk tyngd (att man går på det) eller att en statisk tyngd flyttas (exempelvis en tung möbel) efter 50 år så ska det inte innebära några problem. Hur mycket last ett träbjälklag kan utsättas för beror på hur tätt balkarna sätts, hur tjocka balkarna är, om kortlingar (tvärbalkar) används samt på hur konstruktionen är förstärkt med golvspånskivor. För att säkerställa detta har man tagit fram beräkningsmodeller för olika specifika förhållanden i olika delar av världen.

En generell regel för engelskspråkiga delen av världen säger att man tar halva avståndet räknat i fot och adderar två. Resultatet är antalet inches som balkarna behöver ha. Exempel: Om det är 10 fot (ca 3 meter) måste bjälkarna vara minst 7 inches (ca 18 cm). Detta är dock en tumregel som inte tillämpas för svenska förhållanden, läs nedan om standardmåtten som brukar gälla i Sverige.

Hur träbjälklag ska dimensioneras för svenska förhållanden

För att följa svenska regler och förhållanden för en bostad med normala belastningar bör bjälkarna vara minst av tjockleken 45x220mm (för hållfasthetsklass C24 eller högre), under förutsättning att centrumavståndet är 600 mm samt att spännvidden inte överstiger 3000 mm. Betydligt tjockare bjälklag behöver användas om man önskar att bjälklaget ska vara ljudisolerande och värmeisolerande vilket är vanligt i exempelvis kontor samt lägenheter.

Även i detta sammanhang kan man överväga hybridbjälklag. Exempelvis uppnås Ljusklass B med ett hybridbjälklag som är 370mm tjockt.

Hur mycket vikt klarar ett träbjälklag?

Ett normalt träbjälklag i Sverige dimensioneras för att klara statiska vikter på ca 400 kg – 500 kg. Om tyngre möbler, akvarium eller liknande ska stå permanent i en byggnad så gäller det alltså att dimensionera för det eller att på andra sätt se till att konstruktionen håller över tid. Observera att siffran som anges är ungefärlig. En konstruktion från början av förra århundradet har förstås annan bärkraft än nyare konstruktioner av hybridbjälklag. Vid osäkerhet bör man rådgöra med den som har byggt byggnaden.

Fördelar med hybridbjälklag

Ett prefabricerat hybridbjälklag innebär stora fördelar också vid byggarbetsplatsen jämfört med andra alternativ. Läs mer om hybridbjälklag här.